>Λένα Πλάτωνος

>Αν δεις έναν ψηλό τύπο να κυκλοφορεί ανατολικά και στο κέντρο της πόλης με την μηχανή του επαναλαμβάνοντας σαν mantra ή σαν ιαχή την φράση ‘είμαι ευτυχισμένη’, μην παραξενευτείς. Εγώ είμαι και είμαι απολύτως στα καλά μου.

Η Λένα Πλάτωνος είναι η μαμά της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα. Είναι η Anne Clark μας, πολύ πριν την Anne Clark. Είναι μια μεγάλη ποιήτρια κι όχι απλά μια στιχουργός-ερμηνεύτρια. Είναι ένας θησαυρός που έχουν ανακαλύψει λίγοι – και οι περισσότεροι ετεροχρονισμένα. Απ’ την ‘Λιλιπούπολη’ στα πρόσφατα ‘Ημερολόγια’ το ταξίδι της είναι μεγάλο και δύσβατο. Περνά μέσα από προσωπικούς εφιάλτες και πόνο. Οι ιστορίες της, πολλές φορές στα όρια του σουρεαλισμού, βρίθουν εικόνων και συναισθημάτων. Αν την έχεις ακούσει θα θυμάσαι πάντα πότε ήταν η πρώτη φορά. Αν σε ξάφνιασε ευχάριστα ή δυσάρεστα η αμεσότητα και η δροσιά της κοριτσίστικης φωνής της. Ήταν οι ‘Εμιγκρέδες Της Ρουμανίας’ ή μήπως το ‘Χοντρό Μπιζέλι’; Η ‘γιαγιά’ Λένα έχει πάντα ένα παραμύθι για τον καθένα μας.
Μάϊος 2009
Για περιορισμένες εμφανίσεις (μόλις 10) κάποιοι τυχεροί την απόλαυσαν ζωντανά στο θρυλικό Κύτταρο μαζί με τους αγαπημένους της φίλους (Φριτζήλα, Βήτα, Etten, Παλαμίδα, Βικτόρια). Μαζί κι εγώ το βράδυ του τελικού του champions league (ο λόγος που μπορέσαμε να βρούμε τραπέζι – δεν περίμενα ότι θα το πω αυτό αλλά ας είναι καλά το ποδόσφαιρο)! Είμαι ακόμα πρωτόγνωρα συγκινημένος γιατί έγινα κοινωνός ενός κομματιού ιστορίας. Και μόνο που την θυμάμαι να απαγγέλει ανάμεσα στις εκπληκτικές μουσικές της, και μόνο που φέρνω στο μυαλό μου το βλέμμα και τα λόγια της μετά backstage, οι τρίχες στην πλάτη μου σηκώνονται. Τι να σου λέω…
Ο ‘Μάρκος’ είναι η ιστορία…μάλλον αν δεν το ξέρεις καλύτερα άκουσέ το με καθαρό μυαλό. Μέσα από το ιστορικό ‘Γκάλοπ’ της.
Η ‘Πρωτομαγιά’ (ειρωνικά σήμερα, τελευταία μέρα του Μάη) είναι απ’ το πρόσφατο ‘Ημερολόγια’ και είναι ένα ανεβαστικό house’ γεμάτο αισιοδοξία – ή μήπως όχι; Εκείνο το ‘βέβαια εσύ λείπεις’, πονάει ακόμη κι αν δεν έχεις βιώσει την απώλεια ή την μοναξιά.
Υποκλίνομαι.

About manstamusic

1) Yazoo - Upstairs At Eric's 2) The Human League - Dare 3) Erasure - Chorus 4) Pet Shop Boys - Please 5) Duran Duran - Rio 6) Depeche Mode - A Broken Frame 7) The Smiths - Hatful Of Hollow 8) The Beloved - Happiness 9) Electribe 101 - Electribal Memories 10) Λένα Πλάτωνος - Σαμποτάζ
This entry was posted in Λένα Πλάτωνος. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s